Grasimile benefice sanatatii

Informatii utile cu privire la grasimile din alimentatie.

Cele mai bune obtiuni in materie de grasimi benefice pentru organism sunt: grasimile mononesaturate si cele polinesatuarate ( HDL - High-density lipoproteins -numite si " colesterolul bun " ). Acestea scad riscul de boli cardiace prin reducerea nivelul total de colesterol si de lipoproteine cu densitate mica (LDL - Low-density lipoproteins , numit si " colesterol rau"). Principala substanta din depunerile de grasimi este colesterolul fiind produs de catre organism cu scopul de a ceea celule, care se dezvolta in artere. Acesta insa poate impiedica circulatia sangelui prin vasele sangvine, crescand riscul aparitiei de afectiuni cardiace si a accidentelor vasculare sau cerebrale. Acizii grasi de tip Omega-3, o forma de grasimi polinesaturate, sunt benefici pentru cord. Acestia diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene, protejeaza impotriva aritmiei si regleaza hipotensiunea arteriala. Urmatoarele caracteristici deosebesc grasimile bune intre ele, precum si cele mai bune surse pentru fiecare tip:

Grasimile mononesaturate

- printre alimentele bogate in grasimi mononesaturate se pt enumera: maslinele, nucile, uleiul de canola, alunele, fructele de avocado. Grasimile mononesaturate raman in stare lichida la temperatura camerei dar se pot solidifica in frigider.

Grasimile polinesaturate

- alimentele bogate in grasimi polinesaturate sunt uleiurile vegetale: cel de porumb, floarea soarelui, semintele de bumbac. Grasimile polinesaturate se gasesc de obicei in stare lichida atat la temperatura camerei cat si in frigider.

Acizii grasi Omega 3

- se gasesc in special in carnea de peste si fructele de mare. Cele mai indicate surse sunt pestii marini de apa rece: somonul, macroul si heringul. De asemenea Omega-3 mai este continut in cantitati mici si de semintele de in, uleiul de in, nuci, uleiul de soia si de canola.

Comentarii Grasimile benefice sanatatii
Nume si prenume
E-mail
Cate stele acorzi acestui articol? 1 2 3 4 5
  
Comentariu
  
Doi plus trei egal cu
  
ionescu doriana
29-07-2012  
da,,desigur ca toate prodsele ce le,ati enumera sint cu grasimi bune,,si eu incerc de ceva timp sa maninc asa si ma simt mai bine,, mai ales ca eu am si colesterol mare,,de cidn consum aceste grasimi ,, ma simt mult mai bine...
Articolul Grasimile benefice sanatatii a obtinut o medie de 5 stele din maximul de 5, care se bazeaza pe 1 comentariu.