Ce fel de paine sa alegem?

Informatii utile cu privire la diferite sortimente de paine.

In general principiile de baza ale prepararii painii sunt universale, insa variatiile regionale in privinta metodei de coacere sau a tipurilor de faina folosita si a celorlalte ingrediente ofera o gama larga de produse din care poti alege.

Pot exista mari diferente sub raportul caloriilor si al nutrientilor din fiecare tip. Conform studiilor in acest domeniu painea cea mai sanatoasa este cea integrala.

Iata cateva informatii nutritionale legate de diferitele sortimente de paine.
Valorile sunt precizate pentru o cantitate de aproximativ 100 de grame de paine sau trei felii relativ mici.

Painea neagra
- este fabricata din o faina de grau din care s-au exclus o parte din tarate;
- poate contine coloranti adaugati, precum caramelul;
- painea neagra contine: calorii - 218; fibre - 3,5; carbohidrati - 44,3; proteine - 8,5; grasimi - 2,0;
- in cazul celor mai multe sortimente de pe piata acestui tip de paine i se adauaga proteine din soia;

Painea alba
- este fabricata dintr-o faina rafinata, ce poate fi albita;
- painea alba contine: calorii – 235; fibre – 1,5; carbohidrati – 49,3; proteine – 8,4; grasimi – 1,9; vitamine si minerale: contine de doua ori mai mult calciu decat painea integrala, deoarece faina alba este fortificata cu calciu, niacina, fier si tiamina, insa cromul este inlaturat din painea alba in timpul procesarii;
- trei felii de paine alba furnizeaza circa o sesime din necesarul zilnic de calciu;

Painea din germeni
- painea din germeni de grau se face din faina alba sau neagra, si cu minimum 10% germeni de grau procesati;
- are un continut de calciu asemanator cu cel al painii albe, dar nivelurile celorlalti nutrienti este ceva mai mic ca la painea integrala;

Painea integrala sau graham
- cunoscuta si sub denumirea de paine intermediara, aceasta contine faina de malt si boabe de grau adaugate;
- are de asemenea nivelurile majoritatii nutrientilor mai ridicate decat painea neagra obisnuita;
- aceasta contine: calorii - 215; fibre - 5,8; carbohidrati - 41,6; proteine - 9,2; grasimi - 2,5;
Vitamine si minerale: cu 40 la suta mai mult fier decat painea alba si de trei ori mai mult zinc.
Nivelurile de fosfor, magneziu si mangan sunt de asemenea mai mari;
- are mai multe vitamine B complex decat painea alba si cea neagra si contine vitamina E;
- de asemenea patru felii de paine integrala furnizeaza peste 25 la suta din necesarul zilnic de fier al unei femei si 40 la suta din cel al unui barbat;

Tu ce paine alegi? Adauga un comentariu, spune-ne ce paine alegi si de ce!

Comentarii Ce fel de paine sa alegem?
Nume si prenume
E-mail
Cate stele acorzi acestui articol? 1 2 3 4 5
  
Comentariu
  
Doi plus trei egal cu
  
daniela negrini
09-03-2013  
sunt adepta painii sanatoase si daca cineva are informatii de unde se poate procura sa-mi zica si mie , ms frumos
olivia
27-01-2013  
pai la ce variante avem in comert , cam dificila alegere
vio
15-01-2013  
painea care o face mama in cuptor cu faina de la moara
cici
09-01-2013  
painea care ne place , nu ?
dora
12-12-2012  
imi place painea integrala cu seminte cred ca e cea mai sanatoasa da r si gustoasa
Raluca
05-12-2012  
Mi-am cumparat masina de facut paine in casa dar nu stiu de unde sa-mi fac rost de faina integrala adevarata . Stie cineva ?
Foarte tare articolul !
Grigori Vasilisa
21-09-2012  
painea neagră
maria-gabriela
08-09-2012  
incercati painea de secara, este cea mai buna in dieta; urmeaza apoi cea graham etc. chiar intr-o emisiune din dr. oz s-a spus chestia asta
veronica
24-04-2012  
paine neagra
olaru marina magdalena
20-01-2012  
fff bn continuti tot asa poate am sa slabesc cu painea integrala sper
any
25-10-2011  
eu as zice sa alegem paine neagra
Articolul Ce fel de paine sa alegem? a obtinut o medie de 5 stele din maximul de 5, care se bazeaza pe 11 comentarii.